Maak jij ook gebruik van het wachtwoord 123456? Want zoals de vraag hierboven al zegt, hoe vaak verander jij nu eigenlijk je wachtwoord. En nog belangrijker, hoeveel verschillende wachtwoorden heb jij in je bezit voor al die verschillende accounts? Bovenstaand wachtwoord staat in de top 10 van meest gebruikte wachtwoorden en heeft een hacker binnen 3 seconden gekraakt. Niet zo veilig dus.
Maar wat zijn nu de tips & tricks om te zorgen dat jij jouw accounts veilig houdt? Wij vertellen je het vandaag op de Nationale Check Je Wachtwoord Dag!
De meeste mensen maken dagelijks dan wel wekelijks gebruik van het internet. Even snel wat bestellen, thuiswerken, je energieverbruik inzien en ga zo maar door. Veel organisaties en diensten zijn te bereiken via het internet. Regelmatig wordt er bij het gebruik van zo’n dienst ook gevraagd om een gebruikersaccount aan te maken inclusief sterk wachtwoord. Nu is het advies om voor ieder gebruikersaccount een nieuw wachtwoord te bedenken. Uit onderzoek blijkt dat, ook al zijn de afgelopen jaren de hacks toegenomen, Nederlanders hun wachtwoordbeleid maar minimaal hebben aangepast.
Zoveel account, dus ook zoveel wachtwoorden. Je hoofd ontploft al bijna bij de gedachten dat allemaal te moeten onthouden. En dan heb je natuurlijk ook nog dat je van de ene dienst bijna dagelijks gebruikt maakt en de ander misschien wel één maal per jaar.
Om je op weg te helpen bij jouw wachtwoorden, vindt je hieronder een aantal tips;
1.Geen persoonlijke informatie: Maak je wachtwoorden niet te makkelijk en gebruik geen persoonlijke informatie zoals geboortedata of adressen.
2. Verschillende wachtwoorden: Zorg dat je wachtwoorden voor belangrijke diensten en/of applicaties allemaal anders zijn.
3. Lengte van het wachtwoord: Vaak wordt geadviseerd gebruik te maken van een wachtwoord van minimaal 8 tekens. Mocht je de complexiteit wat willen verhogen ga voor minimaal 12 tekens.
4. Zorg dat het wachtwoord nooit uit één enkel woord bestaat
5 .Gebruik woord(en) in combinatie met cijfers die alleen bij jou bekend zijn.
6. Wijzig regelmatig je wachtwoorden: Leer jezelf aan om je wachtwoorden regelmatig te wijzigen. Bijvoorbeeld eenmaal in de zes maanden.
7. Maak van je wachtwoord een zin: Maak van het wachtwoord een zin. Dit kan natuurlijk met een verwijzing naar de dienst waarbij je het gebruikersaccount aanmaakt. De lengte van een wachtwoord bepaalt voor een groot gedeelte hoe lastig het is om deze te hacken. Dus hoe langer de zin, hoe complexer het wordt om het wachtwoord te kraken. Bij het gebruik van een wachtwoordzin is het niet verplicht gebruik te maken van een combinatie van cijfers en tekens. Maar het mag zeker wel!
8. Maak gebruik van 2FA (two factor authentication): Een two factor authentication is een authenticatie methode waarbij je twee stappen succesvol moet doorlopen om ergens toegang tot te krijgen. In het Nederlands noemen we dit ook wel een twee stappen authenticatie. De eerste stap is veelal het invoeren van een gebruikersnaam en wachtwoord, de tweede stap kan bijvoorbeeld bestaan uit het ontvangen van een sms-bericht of een e-mail ter controle. Daarnaast heeft onder andere Microsoft maar ook Google een Authenticator waarbij je een steeds wisselende cijfercode moet invoeren.
9. Maak gebruik van een Password Manager: Een password manager stopt al jouw wachtwoorden in een soort digitale kluis en beveiligt ze met een overkoepelend wachtwoord. Je hoeft dan voortaan maar één wachtwoord te onthouden om toegang te krijgen tot al je accounts. Daarnaast hebben veel Password Managers tegenwoordig ook de mogelijkheid om zelf wachtwoorden te generen en automatisch in te voeren op websites. Mocht het website-adres niet exact overeenkomen zal de Password Manager de gegevens niet zelfstandig invoeren.
Blijf alert
Of het nu Nationale Check Je Wachtwoord Dag is of niet, het blijft belangrijk om alert te zijn op hoe veilig je wachtwoorden en daarmee je accounts zijn. Het aantal grote hacks door cybercriminelen zijn de afgelopen jaren fors gestegen.
Cybercrime is vandaag de dag nog steeds één van de belangrijkste onderwerpen is van organisaties. Want wat doe je wanneer jouw gegevens gegijzeld worden door cybercriminelen? Organisaties beschermen zich beter dan een aantal jaar geleden, maar in veel gevallen kunnen er nog verbeteringen worden toegepast.
Daarnaast is security awareness bij medewerkers vaak nog een onderbelicht onderwerp. Het creëren van bewustwording bij medewerkers voor de dreigingen en kwetsbaarheden van computersystemen is ook een belangrijk onderdeel van de security van de organisatie.
Benieuwd naar hoe jij jouw organisatie het beste kunt beschermen? Je vindt de meest gevraagde security trainingen onderaan deze pagina.
Voor meer informatie: Info@dutchtrain.nl of 040-2200 202