Hoe belangrijk zijn onze hersenen bij het leren?
Dat we onze hersenen nodig hebben om te leren weet iedereen. Van af kleins af aan registeren we patronen en leren we door plezierige en minder leuke ervaringen. En al deze gemaakte verbindingen zorgen ervoor dat we geremd worden van tijd tot tijd. Maar ze remmen ons ook bij het leren. Dus wat nou als we onze hersenen zo kunnen inzetten dat ze niet meer ons niet meer remmen maar juist ondersteunen.
Het gezegde gemak dient de mens kent u vast wel. En zo werkt het voor onze hersenen eigenlijk ook. Wanneer we in het verleden iets hebben geleerd zijn daarbij in onze hersenen bepaalde verbindingen aangemaakt. En deze verbindingen zij niet zomaar te veranderen. Er wordt daardoor vaak terug gegrepen naar oude patronen. Dat is namelijk de bekende weg. Maar voor het leren van iets nieuws moeten er nieuwe verbindingen gecreëerd worden. En is het dus belangrijk dat ons brein daar op voorbereidt wordt.
Voor het beter kunnen maken van deze nieuwe verbindingen zijn 5 punten belangrijk voor ons brein; veiligheid, voeding, emoties, verbinding & verwerking.
Veiligheid
Natuurlijk leven we niet meer in de prehistorie en hoeven we ons niet meer zorgen te maken dat we worden aangevallen door roofdieren. Maar in onze oeroude brein zijn we nog steeds bezig met overleven en vaak dus op zoek naar een stukje veiligheid. Wanneer de werkomgeving niet veilig genoeg aanvoelt, staan we niet open voor nieuwe dingen. Veranderingen kunnen gezien worden als dreiging en dan schieten in de overlevingsstand. Een manager of leidingevende kan een gevoel van veiligheid creëren en hiermee dus ervoor zorgen dat onze hersenen open staan voor nieuwe dingen.
Zorg goed voor jezelf
Gezonde voeding is belangrijk. En niet alleen bij het leren. Het zorgt ervoor dat je beter in je vel zit. En wanneer je beter in je vel zit kan je meer aan. Daarnaast spelen beweging en uitdaging ook een rol. De uitdaging is belangrijk om ergens voor te gaan. Een doel wat binnen handbereik is, maar je moet er nog wel iets voor doen. Beweging kan er juist voor zorgen dat je je brein even opfrist na dat uurtje leren. Dus soms is het juist even goed om naar buiten te gaan. Kan je er daarna weer met frisse moed tegenaan. Als laatste mogen we de slaap natuurlijk niet vergeten. Wie vermoeid is vergeet dingen sneller en kan zich minder goed concentreren. Dus een goede nachtrust helpt altijd mee.
Voel jij wat ik voel
Iedereen mens heeft emoties. De een wat sterker dan de ander maar we kennen ze allemaal; blij, boos, verdrietig en nog vele andere. Wanneer we aan het leren zijn is het soms handig om bepaalde informatie te koppelen aan een emotie. Hierdoor onthoud je ze beter. Dit zie je ook terug in het ‘normale’ leven. Wanneer zich een emotionele gebeurtenis zich voordoet, leuk of niet leuk, weet iedereen zich vaak veel beter te herinneren wanneer en waar dat was. Op zo’n moment worden de signalen naar ons brein worden veel sneller doorgeven. Dus kortom maak het leren een leuke ervaring, dan blijft die leerstof zeker hangen.
Verbindingen & Verwerking
Wanneer we onszelf iets nieuws aanleren worden er nieuwe verbindingen gevormd in ons brein. Hoe vaker we deze verbinding maken, dat kan door middel van de stof te herhalen, hoe beter en sneller we deze verbinding herkennen. Daarom is het belangrijk om de leerstof te herhalen en toe te passen.
Leerstof herhalen en daarna toepassen in bijv. een Real Live Practice Lab* zorgt ook voor beter verbindingen. Hetgeen wat u net geleerd heeft past u meteen toe in de praktijk. En hoe vaker je iets doet, hoe beter je het kan onthouden. Het wordt een automatisme. Leren is niet alleen maar lezen, maar ook zien, horen en ervaren.
Bij DutchTrain kunt u de leerstof op verschillende manieren eigen maken, want wij bieden zowel klassikale trainingen als online trainingen in onze Education On Demand Omgeving aan. Zo kunt u kiezen voor de leermethode die het beste bij u past.
Ook is het verzorgen van een maatwerktraining voor uw organisatie geen probleem. Zo leert u alleen datgene wat u ook daadwerkelijk nodig heeft.
*Indien beschikbaar
Oktober 2021
Bron: Management Boek Magazine, Uitgave December 2019, Pag 26