Leerbudget: 9 tips om je baas te overtuigen

Je wilt je voorbereiden op de toekomst. Optimaal kunnen functioneren in je functie maar daarnaast ook groeien. En natuurlijk meegaan met de nieuwste ontwikkelingen zodat je deze weer toe kunt passen. Jezelf blijven ontwikkelen is daarom ontzettend belangrijk! Voor zowel de werkgever als jezelf. En hoe kun je dat het beste doen? Door te leren. Maar nu nog even de baas overtuigen om jouw opleiding te betalen. Hoe je dat doet? Hieronder vind je een aantal tips:

1. Bepaal je leerdoel
Door zelf al goed voor ogen te hebben wat je wil leren en waarom je dat wil leren, kun je het gesprek met je leidinggevende, werkgever of HR-manager beter leiden. Het doel van het gesprek is namelijk al een stap in het proces om je uiteindelijke doel te bereiken. Wanneer je werkgever twijfelt kan je dit doel ook aanvoeren als reden.

Bedenk daarnaast ook goed wat het volgen van de desbetreffende training ook oplevert voor het bedrijf. Je leidinggevende of werkgever zal zien dat de training ook een bijdrage levert aan het overkoepelend doel van de organisatie. Wanneer de training niet precies aansluit op je functie is het slim om door middel van argument te benoemen waarom de training toch interessant is voor jou. Want uiteindelijk is er een reden waarom je de training wil volgen!

2. Een goede quote
We leven in een wereld vol met inspirerende mensen. En er zijn er heel wat die over de onderwerpen leren, groeien en werken wat gezegd hebben. Het is handig om een paar van deze inspirerende quotes bij de hand te hebben in het gesprek. Deze zou je namelijk kunnen gebruiken als reden waarom jij de training wil volgen.

Richard Branson is een succesvolle zakenman van Virgin en zet zijn werknemers altijd op de eerste plaats. Hij gelooft namelijk dat geëngageerde werknemers goed zijn voor het bedrijf. Hij zegt daarom:

‘Train people well enough so they can leave, treat them well enough so they don’t want to.’

3. Motiveren = produceren
De motivatie om te leren zal stijgen wanneer je van je werkgever je leerbudget krijgt om met de training te starten. En niet alleen de motivatie voor het leren maar ook die voor je werk. Je gaat iets nieuws leren en krijgt hierdoor de kans om jezelf te verbeteren. En omdat je gemotiveerd bent, ben je ook productiever. Nu jij een nieuwe positieve werkhouding hebt zullen ook je collega’s meer gemotiveerd worden om wat extra te doen. Of misschien ook wel starten met een training. Dus voor jezelf, je werkgever en je collega’s een win-win situatie.

4. Koppel je functie aan je leerdoel
Een goede reden voor de training is ook je eigen functieomschrijving. Door de training en je doel te koppelen aan je takenpakket kun je laten zien dat de vaardigheden die je verder gaat ontwikkelen of de dingen die je gaat leren van belang zijn bij het uitvoeren van je werk.

Wanneer je een nieuwe taak, functie of baan hebt gekregen is het een nog betere reden om je takenpakket te koppelen aan de training. En daarnaast laat je ook je proactieve houding zien.


5. Kies Education On Demand (E-Learning)

Studeren wanneer jij wil op een plek naar keuze. Klinkt ideaal toch? Education On Demand is een unieke mix van trainingsmateriaal, video’s en oefeningen die de gebruiker zelfstandig kan toepassen op zijn leervraag. Je kunt al deze hulpmiddelen inzetten waar en wanneer je wil. Dus een voordeel, want studeren vanuit je eigen werkplek is geen probleem. Zo ben je toch nog aanwezig voor collega’s of vergaderingen die dag.

6. Toekomst
Wat de toekomst gaat brengen weet niemand. Maar investeren in de toekomst is altijd goed. Want het is goed als je voorbereid bent op het werk van morgen. Door bij te scholen ben je straks, wanneer de tijd daar is, klaar voor de toekomstige veranderingen.

7. Check de CAO
Zoek vast uit wat er de regels zij omtrent het leerbudget binnen het bedrijf. Moet de training aan bepaalde voorwaarden voldoen bijvoorbeeld. De meeste bedrijven hebben wel iets opgenomen in de bedrijfsregels over het volgen van opleidingen en trainingen. Vergeet daarnaast niet om ook de CAO na te kijken of vraag het na als je niet kunt vinden wat je zoekt. Zo kun je eventuele teleurstellingen het hoofd bieden en weet je wat de regels zijn met betrekking tot het leerbudget.

Ook heb je natuurlijk nog je eigen contract. Misschien heb je destijds wel iets op laten nemen tijdens de onderhandelingen over het volgen van een opleiding.

8. Tijd vrij maken
Je hebt natuurlijk al nagedacht over de tijd die je wil, kan en moet besteden voor het volgen van de training. Een deel van deze tijd zal wellicht onder werktijd zijn, maar een deel ook niet. Laat je werkgever weten hoeveel “eigen” tijd je bereidt bent te investeren. Dit laat zien dat je gemotiveerd bent en het ook daadwerkelijk een serieuze keuze is.

9. Incompany training
Vraag eens na bij andere collega’s of zij ook willen groeien. En waarin zij zich willen ontwikkelen. Misschien hebben zij al ervaringen met vragen naar een leerbudget en kunnen ze advies geven. Wie weet ben jij niet de enige met interesse in de training en kunnen jullie gezamenlijk een training aanvragen op locatie.

Dutchtrain verzorgt opleidingen en trainingen, waarbij het accent ligt op trainen en niet op doceren. Dat kan uitsluitend met de inzet van ervaren docenten, die beschikken over de juiste expertise. Trainers die uit de praktijk komen en ‘de weg weten in hun vakgebied’. Deze opleidingen & trainingen kunnen zowel klassikaal / virtueel als in onze Education On Demand Leeromgeving*.

* Indien beschikbaar