Studeren: Hoe doe je dat? 8 tips

Studeren: hoe doe je dat? 8 tips

Dutchtrain biedt een scala aan online trainingen. Trainingen waarbij je de vaardigheden meteen in praktijk kunt brengen, zoals een training MS Word of MS Excel, maar ook trainingen met wat meer leerstof, zoals de training Certified Ethical Hacker of Data Protection Officer. Om je goed voor te bereiden op het examen volgen hieronder een aantal tips die je kunt gebruiken tijdens je studie. Veel succes!

1. Vertel het aan iemand anders
Een manier om de leerstof goed te onthouden is door het hardop voor te lezen en te herhalen. Vertel aan iemand anders wat je hebt geleerd. Alsof jij de leerkracht bent. Zo weet je wat er is blijven hangen en wat je nog niet begrijpt.

2. Maak een samenvatting
Het is heel lastig om een grote hoeveelheid leerstof zo uit je hoofd te leren. Wanneer je de belangrijkste dingen opschrijft en de leerstof samenvat, zal je de dingen beter kunnen onthouden. Het neemt tijd in beslag, maar je hebt hier zeker profijt van.

3. Mindmaps
Ook kleur aanbrengen in je samenvattingen, of een tekening of schema maken, helpt bij het beter onthouden van de stof. Mindmaps helpen daarbij. Schrijf de naam van het onderwerp in het midden en schrijf de subonderwerpen daar omheen. Verbind dit vervolgens met elkaar. Op de verbindingslijn schrijf je het kernwoord. De subonderdelen kun je weer verder onderverdelen. Zo krijg je één geheel. Als je verschillende kleuren gebruikt wordt het nog overzichtelijker en kun je de onderwerpen beter onthouden. Je leert zo ook verbanden te leggen.

4. Fluoriceren
Als je geen tijd hebt om een mindmap te maken, kun je de belangrijkste woorden ook fluoriceren. Kleur gebruiken is heel nuttig als je moeite hebt met het onthouden van de leerstof. Je ziet in een oogopslag de belangrijkste kernwoorden van het hoofdstuk.

5. Maak toetsen opnieuw
Waren er na elk hoofdstuk vragen of heb je al eerder toetsen gemaakt? Herhaal dit gedurende de studie periode eens. Zo weet je zeker dat je de stof goed kent. De geleerde stof blijft zo beter hangen. En je ontdekt meteen waar je misschien nog wat moeite mee hebt. Dit kun je dan extra oefenen.

6. Neem ook eens een pauze
Het is belangrijk om af en toe te pauzeren. Zeker als je veel leerstof hebt. Als je uren aan een stuk werkt nemen je hersenen na verloop van tijd niets meer op. Spreek met jezelf af hoe lang je gaat studeren en hoe lang je pauze neemt.

7. Eet gezond
Ook goede voeding komt het studeren ten goede. Je hersenen hebben die gezonde voedingsmiddelen nodig om beter te functioneren. Fruit, groenten, vette vis, volkorengraanmiddelen en bessen zorgen ervoor dat je je beter kan concentreren en daardoor de leerstof beter kan onthouden. Eet niet overmatig. Je lichaam heeft dan veel energie nodig om de voeding te verteren en dat zorgt voor een vermoeid gevoel. Dit gaat ten koste van je concentratie.

8. Slaap voldoende
Naast gezond eten is voldoende slaap ook heel belangrijk. Je hersenen en je geheugen komen tot rust en laden zich op voor de volgende dag. Bij onvoldoende rust zal je de volgende dag veel minder goed kunnen onthouden. Wat zonde is voor de voortgang van je studie. Ga op tijd naar bed en sta niet te laat op. Dan is je hoofd klaar voor een volgende studiedag.

Juli 2018